Høye strømpriser? Fyr med ved!

Det spås om rekordhøye strømpriser i vinter – er du klar for at kulda setter inn?

Strømprisene har skutt i været – nå frykter ekspertene for vinteren

Strømprisene fortsetter å stige, og ifølge ekspertene kan vi ha en vinter med rekordhøye strømpriser foran oss.

Snittprisen i Norden gjør at det fort koster godt over krona å bruke strøm. Det er veldig dyrt, sier Andreas Myhre, direktør for kraftforvaltning i Entelios, til TV 2.

Bare i 2006 og 2018 har strømprisene vært på et like høyt nivå i august. Dette er unormale priser for august, men mer lik vinterpriser. Selv om vi ikke bruker like mye strøm på denne tiden av året med varmt og fint vær, er det først når vi starter med å varme opp hjemme våre at vi vil merke den ekstreme forskjellen.

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight er ikke sikker på at prisene kommer til å stabilisere seg mot vinteren.

Hvorfor er strømmen så høy nå?

Lite nedbør gjør at vi får mindre vann i magasinene, samtidig som det eksporteres mye kraft ut til Europa.

Når vi ikke får fylt opp lagrene, mens det gradvis nærmer seg vinteren, kan det bli anstrengt. Det kan gi vesentlig høyere priser. Det er ikke utenkelig at vi kan ende opp med å betale opp mot en krone per kilowatt time bare som ren kraftpris, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt til TV2. Les hele artikkelen fra TV2.

Det spås om rekordhøye strømpriser i vinter – er du klar for at kulda setter inn?

Spar penger – fyr med ved

Med stadig stigende strømpriser kan man spørre seg; er det mer lønnsomt å fyre med ved? Vedprisene har holdt seg ganske stabile de siste årene, hvor du kjøper veden, og hvor mye du kjøper er faktorer som vil ha noe å si for prisen.

Men, visste du at hvis du brenner bjørkeved i en rentbrennende vedovn med en virkningsgrad på 75%, vil du få 1,3 kWh ut av hver liter med ved? Dette er beregnet av Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), basert på vedens energiinnhold.

For å sammenligne regnestykket med strømpriser, har vi tatt utgangspunkt i vedpriser kjøpt lokalt på pall á 1000 liter*:

Ved: 1000l x 1,3kWh = 1 300 kWh – til 77 øre per kWh

*tall fra vinterpriser 2019

Kilde: Din side – 2019: Er vedfyring billigere enn oppvarming med strøm?

Sammenlikner vi dette med strømpriser i normalåret (nov.) 2019, viser gjennomsnittlig strømpris for husholdninger fra SSB, inkludert avgifter og nettleie en pris på totalt 108,8 øre per kWh.

Altså viser utregningene at det er dyrere å varme opp med strøm enn med ved, med de forutsetningene vi har tatt utgangspunkt i.

Spar penger - fyr med ved!

Hva kan jeg gjøre for å kutte strømkostnadene?

De høye strømprisene kan gjøre et stort innhugg i økonomien til mange nordmenn. Her har vi samlet sammen noen tips til hva du kan gjøre for å spare strøm:

 • Selvplukk av trær og kapp som ved 🌲
 • Skru av/ned varmen i rom du ikke oppholder deg i 🏠
 • Fyr med tørr ved, og bytt til en mer effektiv rentbrennende vedovn. Ved et bytte til en rentbrennende ovn kan du ha spart inn investeringen i løpet av to til tre år 🔥
 • Følge med på tilbud på ved 💲
 • På lang sikt kan det være lurt å ta en sjekk av huset, for å sjekke om det er godt nok isolert, og om vinduene er gamle og trekkfulle🌬
 • Fyr i peisen om morgenen og på kvelden – da er strømmen ofte rimeligst, og den lune varmen fra vedovnen varer til langt utover dagen 🔥
 • Velg rett strømleverandør ⚡️
 • Bytt til strømsparende elektronikk i hjemmet 💡

Kjøp peisovn før strømmen blir for dyr!

Å kunne kombinere varme fra elektriske produkter, med ekte varme fra en rentbrennende peisovn er en god kombinasjon hvis du ønsker å redusere oppvarmingskostnadene. Ettersom en varmepumpe henter luft utenfra, og bruker energien i lufta på å skape varme, vil den ikke klare å varme like godt når det er ordentlig kaldt ute.

Å ha en rentbrennende vedovn i tillegg, som varmer godt på de kaldeste dagene vil derfor anbefales. I tillegg er det mye hyggeligere å kose seg foran en peisovn på mørke og kalde dager, enn en varmepumpe.

Vi hjelper deg gjerne med å finne din drømmepeis, slik at du er beredt for vinterens høye strømregninger!

Kontakt oss

Har du spørsmål eller ønsker gratis befaring, kan du enten ringe oss eller fylle ut skjemaet her. Så kontakter vi deg fortløpende!

 • 32 26 87 40

 • Ingeniør Rybergs gate 106A, 3027 Drammen

 • Man – Fre: 10:00 – 17:00
  Lør: 10:00 – 14:00

  Jeg godtar lagring og behandling av mine personopplysninger ovenfor.
  Jeg godtar