Slik fikk familien på tre enda mer varme og peiskos

I 2019 flyttet Anita og hennes to barn inn i et eldre tømmerhus i byen Svorkmo. Denne byen vet hva ekte vintre og kuldegrader har og by på, og familien kjente fort at noe måtte gjøres med huset for å kunne holde på varmen. Dette ble starten på et oppussingsprosjekt, og en drøm om ekte varme.

Veien til drømmehuset

Det koselige tømmerhuset er fra 1950, og har gjennom årenes løp gått gjennom noen oppussingsrunder. Huset ligger på en vakker plass med landlige omgivelser. Anita og hennes sønn på 17 og datter på 14 så potensialet dette huset hadde til å bli deres hjem, og etter flere dugnadstimer og gjenbruksløsninger har drømmehuset blitt til. Anita selv er lidenskapelig opptatt av hage, og har stadig et nytt hageprosjekt på gang i sommerhalvåret.

Hus utenfra

Vant til iskalde vintre ned til -35 grader

På et sted som er vant til vintre ned mot -20 grader (noen ganger faktisk helt ned mot -35 grader), har et hus med god isolering, moderne vinduer og alternative oppvarmingskilder viktig for å kunne holde på varmen.

Den nye boligen til familien på tre ble kun varmet opp av strøm, som i disse dager er svært dyrt. Huset hadde dårlig isolering, en eldre lecapipe med fyringsforbud og tømmervegger i deler av bygget. Det har blitt gjort flere tiltak, som blant annet isolering av gulv, men fyringsforbudet var det verre å gjøre noe med.

Visste du at?

Å ha en alternativ oppvarmingskilde som en vedovn kan også vise seg å være svært viktig hvis du skulle oppleve at strømmen går på vinterstid – spesielt i en by som Svorkmo. En vedovn fungerer alltid – uansett om strømmen går.

Jøtul F-167

Varmere vinter i møte med hjelp fra en god venninne

For at Anita og hennes familie skulle kunne gå en varmere vinter i møte tok Carina, en venninne av Anita, grep for å hjelpe venninnen.

Jeg er så privilegert at jeg bor i et godt isolert hus. Jeg har varme i gulv, og en ny ovn fra 2019 som yter godt i kulda. Dette er en luksus jeg unner alle å ha, men for venninna mi er ikke dette en selvfølge, sier Carina

Da Carina fikk høre at pipen fikk fyringsforbud og at vedovnen også måtte byttes ut fikk hun en idé! Carina opprettet en Spleis og nådde ut til folk med budskapet for å samle inn nok midler til pipe- og peisprosjektet til venninnen via sosiale medier. Spleis er en norsk digital innsamlingsaksjon du selv kan starte for å samle inn midler til en sak – som i dette tilfellet ble å hjelpe en venn.

Carina fikk god respons på spleisen, og fikk samlet inn nok midler til at prosjektet kunne starte.

Ny rentbrennende vedovn som gir mer varme og peiskos

Den eldre etasjeovnen som måtte byttes ut hadde sin storhetstid for mange år siden, og ble byttet ut med en ny rentbrennende vedovn fra Jøtul; Jøtul F 167. Denne vedovnen er langt mer varmeeffektiv enn den gamle, og har moderne fyringsteknologi som gjør den mer miljøvennlig å bruke. I tillegg har den stor glassfront og sideglass som gir god utsikt til flammene, og rikelig med peiskos.

Les mer om vedovnen Jøtul F 167

Stua før oppussing og utskiftning av vedovnETTER

Pipefiks og vedfyringstips som sikrer god fyring

Anita og barna fikk i tillegg noen gode tips til hvordan de skulle bruke vedovnen, og hvordan de burde tenne opp peisbålet. Vi lærte Anita det vi kaller Top-down-metoden når hun skal fyre opp. Det går ut på å tenne på fra toppen, og la flammene brenne nedover i peisbålet. Anita vil da sitte igjen med mer varme og mer miljøvennlig forbrenning enn i den eldre vedovnen hun hadde.

Ung kvinne legger ved i sin sorte vedovn Jøtul F 167

Det ble i tillegg gjort en pipefiks på den 12 meter lange pipa, og den er nå godkjent for fyring, og gir god trekk til vedovnen. Pipa fungerer som vedovnens motor, og gjør en viktig jobb når det gjelder å få god fyr i vedovnen.

Trenger ditt hus en pipefiks?

Kalde vintre i et godt og varmt hus

Anita forteller at hun er veldig fornøyd med den nye vedovnen sin, at den varmer godt og at sideglassene gir god utsikt til flammene fra flere sider.

Jeg elsker å sitte foran vedovnen og planlegge nye prosjekter med huset og hagen.

– Vi fyrer gjerne opp på morgenen, og når vi kommer hjem etter skole og jobb. Begge barna har også lært seg å fyre opp, så nå er vi klare for høsten og vinteren, forteller den lykkelige tobarnsmoren.

Anita, ung kvinne sitter foran sin sorte vedovn Jøtul F 167

Ønsker du å høre mer om Jøtul F167 eller andre vedovner? Kom innom vår butikk på Åssiden, eller send oss en forespørsel nedenfor. Vi gleder oss til å høre fra deg!

Kontakt oss

Har du spørsmål eller ønsker gratis befaring, kan du ringe oss eller fylle ut skjemaet. Så kontakter vi deg fortløpende!

  • 32 26 87 40

  • Ingeniør Rybergs gate 106A, 3027 Drammen

  • Man – Fre: 10:00 – 17:00
    Lør: 10:00 – 14:00

    Jeg godtar lagring og behandling av mine personopplysninger ovenfor.
    Jeg godtar