Slik holder du glasset i peisen rent

Å fyre med ved gir en miljøvennlig og lun varme i huset, men mye av kosen handler også om å kunne se flammene. Det betinger at glasset holdes rent!

Bålbrenning gir gode assosiasjoner og barndomsminner for mange av oss voksne. Trolig ligger det også i genene fra våre forfedre, hvor nettopp bålet var en livsviktig og samlende faktor. Vi er gjennom alle tider blitt dratt mot ildstedet, hvor det ble skapt sosiale bånd gjennom å dele historier og mat rundt flammene.

Fortsatt et blikkfang

Som den åpne ilden gjorde en gang i tiden, skaper også en moderne peis eller vedovn med glass en rolig atmosfære. Den gir en behagelig varme og den er et naturlig blikkfang.

Kanskje er det rester av urinstinktene våre som gjør at ildstedet for mange er blitt det viktigste møbelet i rommet? For hva er vel mer kos enn å sitte foran en knitrende ovn med en god bok når høstmørket kommer sigende eller når temperaturene kryper langt under frysepunktet i vintermånedene.

Uansett; skal du ha maksimal glede av ildstedet, er det viktig at glasset holdes rent. Jevnlig vedlikehold både av peisen/ovnen og skortsteinen er en viktig faktor. Et rent ildsted gir et flott innsyn til bålet, og det brenner bedre og renere.

Bruk tørr ved

For å forebygge sotdannelse, må du alltid fyre med tørr ved og sørge for god lufttilførsel.

Avsetningen av sot og tjære øker når temperaturen i peisen er for lav, noe den fort blir når veden er fuktig eller hvis trekken er dårlig. For å unngå problemene bør du først og fremst kun bruke ved som er blitt lagret minst ett år.

Bruker du ved med mer enn 20 prosent fuktighet, blir sot- og partikkelutslippene 10 til 30 ganger så store enn ved tørr ved. Sot som legger seg både på glassene, på ovnen og i pipa – øker samtidig risikoen for pipebrann. Det er flere måter å sjekke om veden er tørr på. Slår du to vedkubber mot hverandre, skal det høres som når et balltre treffer en ball.  Er du fortsatt usikker, kan du smøre inn noen dråper Zalo i den ene enden av kubben og blåse hardt i den endre enden. Er vedkubben tilstrekkelig tørr, skal det skumme av såpen. Tørr ved er med andre ord en nødvendighet for å unngå at det soter!

Selvrengjøring

Alle produkter i våre Ildstedet butikker er rentbrennende og konstruert med et luftspylingssystem som hjelper til med å holde glasset rent under fyring.

Det skjer ved at det tilføres oksygen gjennom hull i hvelvplaten til de uforbrente gassene som danner seg i toppen av bålet, som dermed antennes. Denne luften har gått i en kanal inne i ovnen og dermed blitt forvarmet. Du kan se den ekstra forbrenningen som små stikkflammer der sekundærluften blir tilført.

Der du tidligere knapt kunne se gjennom glasset, kan du i dag med riktig fyring brenne i ovnen med tilnærmet helt rene glass!

En rentbrennende ovn bidrar dessuten til å redusere forurensing med opptil 90 prosent samtidig som energien som omdannes til varme øker med opptil 60 prosent.

Opplever du at det legger seg sot på glassene, vil det vanligvis være nok å fyre friskt (du ser at det brenner friskt når røyken fra skorsteinen er bortimot usynlig) i en kort periode. Varmen og «spyler-systemet» sørger så for at sotpartikler som har festet seg på glasset brennes bort.

Daglig vedlikehold

Å holde ildstedet rent i fyringssesongen er også viktig, og det daglige vedlikeholdet gjør du enkelt på egen hånd uten verken dyrt utstyr eller spesialkompetanse.

I tillegg bør du ta en grundigere sjekk en gang årlig for best mulig nytte og varighet av ildstedet. Våre produkter er alle designet for brukervennlighet og enkel rengjøring og vedlikehold.

Vi anbefaler at du tar ut hvelv og brennplater og kontrollerer at disse er i god stand. Samtidig sjekker du skakeristen og fyrbunnen for skader. Børst løs sotpartikler fra disse og ellers i brennkammeret.

Innvendige deler kan slites og må med tid og stunder byttes ut. Hvor ofte, avhenger av hvor hardt og hvor mye du fyrer. Pakningene rundt glasset og døren skal også sees over og eventuelt byttes om de er skadet – da slitte pakninger trekker inn ”tjuvluft”  og svekker forbrenningen.

I tillegg til eget vedlikehold, kommer det lokale feiervesenet og feier og kontrollerer ildstedet. Vanlige intervaller er hvert fjerde år, men hyppigheten er det opp til feieren å bestemme i forhold til behovet i den enkelte bolig.

Asken kan gjemme glør!

Når det gjelder asketømming, er det mange som faktisk gjør det for ofte! Det er nemlig en fordel å la det ligge et lag aske igjen på bunnen av ildstedet, da den isolerer og beskytter området under mot den sterke varmen fra bålet.

Mange har også erfart at det er lettere å tenne opp i peisen om det ligger noen gamle kullbiter igjen fra tidligere.

Aske, som er de ikke brennbare delene av veden, består i hovedsak av mineraler og har svært god isoleringsevner. Det gjør at det kan befinne seg små, glødende kullbiter gjemt inne i asken mange timer og dager etter at bålet har slukket. Bruk derfor aldri støvsuger i ildstedet kort tid etter at det har vært i bruk!

Når du skal tømme aske, er det viktig at den tømmes i en bøtte med lokk, begge av ikke brennbart materiale. Denne må du la stå til du er helt sikker på at det ikke er glør igjen i asken, gjerne en ukes tid.

Husk også at aske ikke kan komposteres, men derimot brukes som gjødsel dersom den stammer fra rent, ubehandlet trevirke. Alternativt kan den kastes sammen med restavfall.

Følger du disse rådene og anbefalingene, kan du gå en lun og koselig vintersesong trygt i møte!

Kontakt oss

Har du spørsmål eller ønsker gratis befaring, kan du enten ringe oss eller fylle ut skjemaet her. Så kontakter vi deg fortløpende!

  • 32 26 87 40

  • Ingeniør Rybergs gate 106A, 3027 Drammen

  • Man – Fre: 10:00 – 17:00
    Lør: 10:00 – 14:00

    Jeg godtar lagring og behandling av mine personopplysninger ovenfor.
    Jeg godtar