Sliter du med dårlig trekk i pipa?

Fyr i peisen forbinnes gjerne med kos og hygge. Dog kan noen oppleve at det er vanskeligere å få fyr enn det kanskje har vært tidligere. Vi gir deg tips, råd og informasjon om hvordan du kan skape bedre trekk i pipa, slik at fyringen går som en lek.

Opplever du vanskeligheter med å tenne opp i peisen, at veden brenner dårlig og at brennkammeret og glasset sotes ned? Da kan det hende du har dårlig trekk i pipa.

Hva betyr god og dårlig trekk i pipa?

– Pipa har god nok trekk når den klarer å suge tilstrekkelig luft gjennom luftspjeldene for å forsyne forbrenningen. Hvis det brenner dårlig og flammene ikke strekker seg oppover, er trekken sannsynligvis dårlig. Trekken skapes av oppdrift, på grunn av tetthetsforskjellen på varm røykgass og kald uteluft. Og, jo høyere pipe, jo bedre trekk. Noen ganger kan det derfor lønne seg å mure på pipa en drøy halvmeter.

– Øyvind Skreiberg, sjefforsker i SINTEF.

peis med aske

Det kan være flere grunner til at du opplever dårlig trekk i pipa:

Slitasje: Ta gjerne en sjekk av både ildstedet ditt, røykrør og pipe. Sjekk at pakninger er hele, og at det ikke er noen sprekker i glasset. Sjekk også om det har samlet seg masse sot på innsiden av røykrøret. Hvis du har mulighet, bør du i tillegg sjekke om du kan se noen sprekker eller skader på innsiden av pipa. Finner du sprekker, og skader kan vi hjelpe deg med å fikse dette.

 • Rengjøring: Rengjør gjerne brennkammer og feierluker, enten ved å feie, eller ved bruk av askestøvsuger. Se Jøtul sin steg-for-steg guide for skinnende ren peis.
 • Fukt: Er det lenge siden du har brukt peisen, er det også lenge siden pipa har vært varm. På denne tiden kan piper av leca/teglstein trekke til seg fukt. Her kan du være nødt til å «tørke ut» pipa ved å fyre, men husk å ikke fyre for hardt da kondens kan føre til at pipa får sprekker. Dette gjelder ikke for stålpiper.

Enkle grep du kan gjøre for å forhindre dårlig trekk

 • Fyr riktig: Har du en pipe som er i god stand skal riktig metode for vedfyring, sammen med god lufttilførsel og tørr ved, gi god trekk til forbrenningsprosessen.

 • Ha døren litt på gløtt: Et tips kan være å ha døren litt på gløtt i noen minutter, slik at fyringsprosessen kommer ordentlig i gang. Husk å lukke døren når du ser at fyringen er i gang.
 • Slå av kjøkkenvifta: Prøv å skru av kjøkkenviften, og annet ventilasjonsanlegg. Dette er apparater som drar luften ut av huset, og reduserer trekken i pipa.

Har pipa behov for en pipefiks?

Ser du skader som sprekker, deler som har falt av, eller annen type slitasje bør dette tas alvorlig. Med hensyn til brannsikkerhet, og fare for pipebrann anbefaler vi en pipefiks, slik at du kan fyre trygt og godt. I tillegg kan du se på dette som en investering i boligen din.

Kontakt oss, så hjelper vi deg med å få god trekk i pipa!

Trenger du hjelp til å finne en ny rentbrennende vedovn? Vi hjelper deg fra inspirasjon til installasjon! Kom innom vår butikk på Åssiden, eller send oss en forespørsel nedenfor. Vi gleder oss til å høre fra deg!

Kontakt oss

Har du spørsmål eller ønsker gratis befaring, kan du enten ringe oss eller fylle ut skjemaet her. Så kontakter vi deg fortløpende!

 • 32 26 87 40

 • Ingeniør Rybergs gate 106A, 3027 Drammen

 • Man – Fre: 10:00 – 17:00
  Lør: 10:00 – 14:00

  Jeg godtar lagring og behandling av mine personopplysninger ovenfor.
  Jeg godtar